Pavelescu – jumătăți de adevăr în numele trandafirului

Citeam astăzi un interviu cu actualul președinte al PNȚCD publicat pe platforma Vocea Aradului în care acesta explica cititorilor cât de firească este colaborarea dintre partidul a cărui ștampilă o deține cu PSD.

În stilul său caracteristic, vremelnicul președinte se folosește de jumătăți de adevăr pentru a clarifica deciziile luate – o tactică aplicată cu succes în ședințele de partid, unde puținii ciraci rămași fie nu au capacitatea intelectuală pentru a vedea dincolo de cele mai banale manipulările și sloganuri ieftine, fie se cufundă adânc în tăcere în speranța unei candidaturi de succes obținută printr-o alianță jenantă (Băsescu/Udrea, Marian Munteanu, Dragnea).

Ce ne spune posesorul de ștampilă?

 1. „Niciodată după 1990, Corneliu Coposu, Ion Rațiu sau Ion Diaconescu n-au afirmat că PNȚCD este un partid de dreapta, doctrina PNȚCD fiind concentrată exclusiv pe chestiunea democrației.”

Dar nici că ar fi un partid socialist. Îndrăznesc să fac și o completare: doctrina PNȚCD nu avea la bază chestiunea democrației. Avea la bază chestiunea democrației creștine. Atenție mare la nuanțe!

Liberalii reprezentau burghezia orașelor și oamenii de la țară mai ridicați din punct de vedere al venitului, în acest timp țărănimea nefiind o clasă socială, ci o categorie compusă din infinite clase sociale. Cred că în rândurile țărănimii existau mai multe categorii decât în oricare domeniu social.
Rolul important al PNȚ a fost mai întâi de catalizator al opiniei publice al tuturor categoriilor sociale din România. Nu a fost un partid de clasă, a fost un partid de mase. Deci prima caracteristică a fost că nu reprezenta o categorie socială
” (C. Coposu)

După 1990, Seniorul atrăgea atenția despre situația absurdă în care ne aflam: se încerca instaurarea economiei capitaliste cu ajutorul neo-comuniștilor.

Socialismul condamnă proprietatea privată. În discursul susținut pe 27 septembrie 1991 în cadrul primului Congres PNȚCD, Corneliu Coposu declara:

Continuăm lupta pentru instaurarea democrației și pentru instaurarea economiei de piață. Apărăm proprietatea privată și cerem repararea justă a prejudiciilor aduse populației de regimul comunist prin confiscări nedrepte și etatizări nejustificate. Cerem restituirea imobilelor trecute în mod abuziv în patrimoniul statului.

[…] Partidul nostru este un partid modern de orientare creștin democrată, care urmărește consolidarea unui stat de drept cu reîntoarcere obligatorie la valorile tradiționale ale spiritualității și civilizației europene.

[…] Partidul nostru și-a înscris în program, de la înființarea lui, principiul democrației și conceptul moralei creștine. […] Prin doctrina noastră aducem un mesaj de promovare a intereselor individuale ale omului și afirmăm dorința de apărare a valorilor morale și spirituale, care trebuie să stăpânească viața noastră politică. Valoarea indubitabilă a cooperării dintre ideile democratice și ideile creștine ne determină să adoptăm poziții ferme în domeniul consolidării vieții familiale, a educației tinerei generații.

Afirmăm primatul persoanei umane care este și trebuie să rămână subiectul economiei și nu obiectul ei. Apărăm demnitatea omului și proprietatea individuală, temeiul libertății. […] Credem cu tărie că doctrina democrației creștine este doctrina societății viitoare, care va realiza umanismul integral și echilibrul omenirii. Ne ridicăm împotriva injustițiilor, împotriva minciunii și a dezinformării. Pluralismul politic care garantează libertățile este inerent tuturor democrațiilor. Ne pronunțăm pentru alegeri oneste pe baza scrutinului de reprezentare proporțională

Într-un articol publicat în ziarul Dreptatea în octombrie 1991, Gabriel Țepelea sublinia faptul că „gândirea democrat-creștină neagă atotputernicia liberalismului sălbatic, dar și pe aceea a etatismului socialist, stăvilind deci, atât revărsarea necontrolată a individualismului, precum și pe aceea a statului-buldozer, care transformă insul într-un număr insignifiant și se suprapune demnității umane“ .

 • În perioada interbelică PNȚ avea liste comune cu PSD-ul lui Titel Petrescu, cele două partide fiind în zona de centru stânga. Desigur, mi se poate spune că PSD-ul nu este PSD-ul interbelic, ci  un partid comunist sau neo-comunist: o mare minciună, o propagandă.”

Unde este minciuna? Să o luăm din aproape în aproape:

– Titel Petrescu a fost un adversar al comuniștilor. Rămâne celebră rezoluția votată de comitetul de conducere al PSD la 25 octombrie 1945 prin care partidul prezidat de Titel Petrescu refuza să formeze un „supra partid” împreună cu PCR, Frontul Plugarilor și alte partide satelit ale PCR.

– După congresul PSD din martie 1946, care a hotărât mergerea la alegeri pe liste comune cu PCR, Constantin Titel Petrescu a înființat Partidul Social-Democrat Independent

– După falsificarea alegerilor din 19 noiembrie 1946, Titel Petrescu a semnat alături de Iuliu Maniu și Dinu Brătianu apelul adresat Națiunilor Unite prin care era demascată frauda.

– Titel Petrescu fost arestat in mai 1948 și condamnat la muncă silnică pe viață pentru niște fapte inventate de procurorii comuniști. La fel ca restul opozanților regimului comunist din detenție, Titel Petrescu a fost torturat și înfometat. După ieșirea din pușcărie, și-a trăit ultimii doi ani din viață în spital, bolnav de TBC și scorbut. Să-l invoci pe Titel Petrescu pentru a legitima continuatorul partidului care l-a ucis e prea mult.

– În ianuarie 1990, Sergiu Cunescu împreună cu Adrian Dimitriu, fost secretar general al Partidului Social Democrat Independent condus de Constantin Titel Petrescu, și alți veterani ai vechiului partid intrat în ilegalitate după alegerile din 1946, au înscris noul partid PSDR, continuator legitim și unic al PSDI, partid istoric.

– Sergiu Cunescu, adept al social-democrației, a fost președinte al Partidului Social Democrat Român (PSDR) în perioada 1990-2000 și avea o relație bazată pe respect cu Seniorul, alături de care a avut o atitudine tranșantă față de foștii comuniști deveniți peste noapte apărători ai democrației.

– În 2000 Congresul PSDR l-a ales drept președinte executiv pe Alexandru Athanasiu.

Actualul PSD este continuatorul FSN și PCR, a luat naștere după aranjamentul Athanasiu – Năstase și fuziunea prin absorbție a PSDR de către PDSR (fost FSN). Cunescu se retrage din funcție și din partid în 2000 ca urmare a acestei fuziuni.

 • „Colaborarea cu PSD are și o altă conotație, reconcilierea între români după 1990”

Un individ care s-a remarcat în politică prin traseism, servilism, mediocritate și despotism nu poate vorbi niciodată despre reconciliere națională.

Fără legitimitate… orice dialog devine rizibil. Nu este ciudat că nicio persoană respectabilă din societatea civilă nu i-a acordat credit actualului posesor de ștampilă?

Reconcilierea a fost o temă abordată de mulți lideri ai PNȚCD din anii 90. Într-un interviu acordat unui cameraman sârb pe data de 23 decembrie 1989, Seniorul a fost întrebat dacă a luat legătura cu CFSN-ul și dacă partidul aderă la acest consiliu. Răspunsul Seniorului a fost simplu: “partidul sprijină punctele de program anunțate de acest Consiliu. Din păcate ne-a fost imposibil să luăm contact cu conducerea datorită unor deficiențe de ordin administrativ. Cunoaștem o parte dintre membrii acestui Consiliu, apreciem intențiile lor bune și suntem gata să colaborăm cu toate organizațiile democratice care urmăresc democratizarea vieții, alegeri libere și care corespund cu punctele programatice pe care le-am înfățișat noi“.

Pentru a avea o imagine completă, trebuie să ne aducem aminte de momentul 22 decembrie 1989: Seniorul ajunge la TVR pentru a anunța reapariția PNȚCD. Brucan a fost imediat informat că există un domn în pardesiu care spune că vrea să intre in studioul 4. Surprins, Brucan a întrebat cum îl cheamă pe acest domn. Aflând că este vorba despre Corneliu Coposu, Brucan a spus: “Oricine, numai ăsta nu”.

Un alt moment important a fost semnarea Declarației de la Snagov. Înțelegând cât de importantă este reconcilierea națională și fiind vorba totodată despre interesul național, Seniorul a mers la Snagov pe 21 iunie 1995 pentru a semna alături de Radu Câmpeanu, Patriarhul Teoctist și un adversar politic ireconciliabil documentul intitulat “Strategia națională de pregătire a aderării României la Uniunea Europeană”.

În altă ordine de idei, așteptăm cu sufletul la gură tranziția doctrinară a PSD spre o creștin democrație brucaniană originală. Poate și o fuziune prin absorbție, pentru că, nu-i așa, reconcilierea între români ar fi completă. Dar nu înainte de a mai vinde câteva sedii.


Alte articole similare

7 Comentarii

 • GSAZ Posted 22 ianuarie 2020 05:11

  RUSINE PNTCD!
  RUSINE PAVELESCU!
  RUSINE SECURISTILOR CARE IL SUSTIN

 • Olaru Posted 22 ianuarie 2020 08:24

  Ati punctat foarte bine. Pavelescu reda mesajele primite din alte surse. Nu cunoaste istoria partidului.
  UNDE ERA PAVELESCU IN PERIOADA 90-95?
  JOS COMUNISTII

 • Stefan Tudorie Posted 22 ianuarie 2020 13:19

  Pavelescu reprezinta cea mai mare rusine pentru istoria PNTcd. Cariera in partidul martirilor ar fi trebuit sa se opreasca dupa fuga lui Milut, insa multi au crezut in balivernele lui Pavelescu.

 • Avenger Posted 22 ianuarie 2020 14:56

  PNTCD a murit fratilor. Sa-i fie tarana usoara.
  Avem destule vehicule politice pentru a ne exprima politic in acest an.

 • lapusneanu Posted 22 ianuarie 2020 15:41

  Nu se zaresc semne pentru o retragere aureliana. Cateii care ling talpile sacrifica patrimoniul partidului pentru ciolanul PSD. Imbecililor atentie la mine: multi grei PSD vor pierde fotolii dupa locale si parlamentare. Ce va face sa credeti ca pupati voi un ciolan? DEMISIA TOTI SI INCORPORE LA LADA DE GUNOI A ISTORIEI

 • Dan Ionescu Posted 22 ianuarie 2020 19:24

  Sa lasam gogosile celor care stau pe margine si latra la Pavelescu ! Si marele primar Ciuhandru a facut alianta cu PSD-ul lui Geoana dupa ce in fapt cu ajutorul PSD a avut atatea mandate la Timisoara, iar acum a fost condamnat de Statul de drept al lui Johannis, cel pe care il admira pana de curand ! PNL a guvernat cu FSN, PDSR, PSD si a fuzionat (!!!) cu PD, o aripa a FSN ! Si nimeni nu-l invoca pe Bratianu si pe alti liberali. Daca PNTCD face un protocol cu PSD-ul ( atentie !!!) de dupa 2016, nu cel din 1990, cade pamantul, e cutremur, se rasuceste Coposu, Maniu si tot asa !! Toate argumentele prezentate de Pavelescu sunt corecte si cine vrea ca PNTCD sa intre in parlament sa vina sa puna osul la munca si sa lase vaicarelile si pretextele de doi lei.

 • Radu Vigu Posted 22 ianuarie 2020 21:26

  stampilescu este O RUSINE NATIONALA
  MARS

Adaugă un comentariu

Adresa Dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *