11 Ianuarie 1990: PNȚCD își reia activitatea legal

Primul partid politic autorizat de Tribunalul București după Revoluția din Decembrie 1989 a fost PNȚCD.

Spre deosebire de alte partide politice care s-au reînființat în ianuarie 1990, PNȚCD și-a reluat activitatea în mod legal în urma cererii înregistrate la 5 ianuarie, devenind pe 11 ianuarie 1990 legal continuatorul PNȚ (Partidului Național Țărănesc), partid istoric interzis la 29 iulie 1947 prin hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 1.027.

PNȚCD, condus de Corneliu Coposu, nu a reapărut pentru că de fapt el a existat permanent”, scria Ion Diaconescu în noiembrie 1995 în ziarul “Dreptatea”.

În același ziar, Ion Diaconescu sublinia rolul lui Corneliu Coposu: “în toată perioada care a urmat eliberării din închisori, cu mari riscuri și sacrificii, cu interminabile anchete, percheziții, urmăriri și noi arestări, Partidul Național Țărănesc a continuat să existe și să lupte, iar acest lucru se datorește, în primul rând, lui Corneliu Coposu.

Așa se explică faptul că după 42 de ani de la desființarea samavolnică a partidului și exterminarea în închisori a liderilor săi, partidul a putut să reapară la lumină, cu toată vigoarea, încă de la primele ore ale revoluției din Decembrie 1989”.

În noaptea de 21-22 decembrie 1989 Corneliu Coposu lansa Apelul Partidului Național Țărănesc, apel semnat de 10 persoane – „[…]Ceasul libertății a sosit. Odată cu doborârea dictaturii, Partidul Național Țărănesc și-a reluat activitatea în legalitate […]

8 Ianuarie: 117 ani de la nașterea Sfinxului

Vineri, 5 ianuarie 1990, secretarul general Liviu Petrina îl delega pe Gheorghe Popescu, membru al PNȚCD, să depună cererea privind „înregistrarea organizației noastre politice ca persoană juridică”. 

Seniorul și-a dorit mult ca partidul să fie înscris oficial în registrul special pe 8 ianuarie 1990, dată la care s-au sărbătorit 117 ani de la nașterea lui Iuliu Maniu. Tribunalul, având nevoie de timp pentru a studia actele dosarului și a delibera, amână pronunțarea pentru data de 11 ianuarie 1990.

La 11 ianuarie 1990, Tribunalul admite cererea formulată de Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat și dispune înregistrarea în registrul special sub numărul 1 din anul 1990.

Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat, condus de patriotismul luminat al marilor săi înaintași, a slujit în toată istoria lui glorioasă, cu credință și persuasiune, dreptatea socială, democrația desăvârșită și adevărul înscris în principiile eterne ale moralei creștine. Am fost și suntem apărătorii neosteniți ai libertăților individuale și colective, milităm pentru egalitatea cetățenilor, pentru drepturile omului și pentru armonia socială. În programul și sufletele noastre am înscris independența, suveranitatea și integritatea României” – Corneliu Coposu, primul Congres al PNŢCD (25–27 septembrie 1991)

Afilierea la Internaționala Creștin Democrată

Corneliu Coposu, secretarul politic al lui Iuliu Maniu și totodată unul dintre cei mai apropiați oameni pe care Sfinxul de la Bădăcin i-a avut, îi solicita în 1987 vicepreședintelui Uniunii Europene Creștin Democrate, domnul Jean-Marie Daillet, aderarea PNȚ (aflat la momentul respectiv în ilegalitate) la UECD, cu rugămintea ca aceasta să nu fie făcută publică decât atunci când condițiile în România vor fi favorabile.

Corneliu Coposu rememorează afilierea la Internaționala Creștin Democrată la Congresul PNȚCD din 27 septembrie 1991: „La 2 februarie 1987, activând în clandestinitate, am afiliat partidul la Internaționala Creștin Democrată. Adeziunea noastră întreprinsă sub regimul intern de asuprire și hăituire a opoziției, la cererea noastră a fost publicată numai la 7 februarie 1990 pentru a fi scutiți de represaliile stăpânirii. De la 6 iulie 1991 partidul nostru a fost admis cu statut de observator și la Uniunea Europeană Creștin Democrată“.

Pe aceeași temă