Salvați Casa Memorială Iuliu Maniu

Dragi prieteni,

„Salvați Casa Memorială Iuliu Maniu” este una dintre campaniile pe care le promovez și la care am contribuit în mai multe rânduri. A fost demarată de preotul Cristian Borz, paroh al bisericii greco-catolice din Bădăcin și popularizată pe facebook (linkul îl găsiți mai jos), în presa scrisă și cea audio-vizuală.

Mai jos am inclus un articol din ziarul Graiul Sălajului, articol care descrie problemele întâmpinate și cum a ajuns acest monument istoric într-o situație atât de dificilă.

În vara anului 2016 am trimis peste 100 de scrisori administrației locale și centrale, printre destinatari aflându-se primarul comunei Pericei – domnul Boncidai Csaba, președintele Consiliului Județean – domnul Tiberiu Marc, prefectul județului Sălaj – Marin Nițu, primul-ministru Dacian Cioloș și președinte României – Klaus Iohannis. Am purtat numeroase discuții pe această temă cu diferiți directori, deputați, senatori și miniștri. Scuza oficială: nu există bani!

Pentru o mai mare vizibilitate am creat site-ul Casei Memoriale Iuliu Maniu.

Iuliu Maniu a fost unul dintre marii oameni politici pe care România i-a avut și este datoria noastră să lăsăm moștenire urmașilor această mică bucată de istorie.

Vă mulțumesc pentru suport!

Conturile unde pot fi făcute donațiile

Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400
Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730
Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

– deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu-Silvaniei, jud. Sălaj – Cod SWIFT: RZBRROBU
Titularul contului: Parohia Greco-Catolică Badacin
Scopul: Donație pentru Casa Memorială Iuliu Maniu

Prezentarea proiectului

(articol publicat în ziarul Graiul Sălajului)

„Preotul paroh al bisericii greco-catolice din Bădăcin, Cristian Borz, a demarat o campanie naţională de strângere de fonduri pentru restaurarea şi salvarea Casei memoriale a lui Iuliu Maniu din satul Bădăcin, construită în anul 1879 de părinţii „Sfinxului”, aşa cum este numit marele om politic sălăjean Iuliu Maniu.

Clădirea s-a degradat şi prezintă pericol de prăbuşire în zona puternic afectată de infiltraţii, acoperişul fiind în totalitate degradat, ne explică părintele Borz. Având în vedere starea actuală şi vulnerabilitatea clădirii, se impun intervenţii de urgenţă pentru a evita prăbuşirea acesteia şi dispariţia casei în care Iuliu Maniu şi-a petrecut copilăria.

Proiecte de reabilitare respinse din cauza situaţiei juridice neclarificare a imobilului

Demersurile preotului pentru salvarea de la degradare a casei în care a locuit Maniu au fost începute cu mulţi ani în urmă, dar fără şanse de materializare, deoarece Episcopia greco-catolică de la Oradea are în posesie clădirea-monument şi mai multe terenuri doar prin certificatul de moştenire realizat conform ultimului testament al lui Iuliu Maniu din 1941. Cu toate acestea, averea lăsată de fostul premier nu a ajuns integral în posesia moştenitorilor. Episcopia greco-catolică Oradea a obţinut şi o sentinţă a Curţii Supreme de Justiţie, în 1998, dar Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), instituţie subordonată Consiliului Judeţean Sălaj, a obţinut, în 1994, dreptul de folosinţă gratuită pentru o perioada de 99 de ani pentru curtea conacului, pentru funcţionarea centrului pentru tineri cu dizabilităţi.

A existat şi un proces între biserică şi Consiliul Judeţean, dar, anul trecut, preotul Cristian Borz şi-a retras plângerea. „Am oprit acest demers în instanţă tocmai pentru că eram acuzaţi că vrem să desfiinţăm centrul, că acolo sunt locuri de muncă şi copii care au nevoie de îngrijire, deşi le-am spus că nu avem nimic cu centrul. Noi vrem să trecem casa pe noi ca să putem să o reparăm”, ne-a spus ieri preotul Cristian Borz. Parohia Bădăcin a convenit cu reprezentanţii DGASPC Sălaj să-i lase o alee de acces spre casa memorială.

Preotul Cristian Borz vrea să respecte testamentul lui Iuliu Maniu

Casa memorială Iuliu Maniu este inclusă pe lista monumentelor istorice memoriale, dar în prezent este în paragină. Parohia greco-catolică din Badacin a realizat un proiect de restaurare şi repunere în circuitul turistic şi are toate documentele necesare pentru obţinerea autorizaţiei de construire. Direcţia Judeţeana de Cultură Sălaj a inclus casa Iuliu Maniu pe lista de priorităţi a monumentelor de patrimoniu care necesită lucrări de reabilitare de urgenţă prin programele derulate de Ministerul Culturii, dar şansele ca statul să finanţeze o astfel de investiţie sunt mici.
De asemenea, proiectul de reabilitare a fost depus la Ambasada SUA la Bucureşti pentru solicitare de finanţare din Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale, ediţia 2012. Pentru că nici aici nu prea sunt şanse de obţinere de fonduri, preotul Borz spune că a demarat această campanie publică prin care solicită sprijin de la persoane fizice şi juridice. Preotul mai spune că a convenit cu arhitecţii să împartă pe etape lucrarea. Prima dată ar trebui să se realizeze lucrările de urgenţă, de consolidare a clădirii, apoi de reabilitare, de refacere a instalaţiilor termice şi electrice şi de amenajare a unui muzeu memorial cu lucrurile ce au aparţinut familiei Maniu şi lui Iuliu Maniu. Costul total al lucrării se ridică la 350.000 de euro, ne-a spus părintele, conform estimărilor arheologilor.

Pe lângă amenajarea muzeului şi includerea conacului în circuitul turistic, Borz spune că doreşte să se îndeplinească testamentul lui Iuliu Maniu, acela ca în fostele sale proprietăţi de la Bădăcin pe care le-a lăsat Episcopiei greco-catolice să se facă educaţie. „Nu vrem decât să ducem la îndeplinire testamentul lui Iuliu Maniu de la 1941, în casa de la Bădăcin lăsată Episcopiei, cu scopul de a se aduca tinerii. Noi, practic, activităţile le facem, dar când vom avea un spaţiu adecvat vom face aceste lucruri mai bine, mai organizat”, ne-a spus părintele Borz.

Parohia Bădăcin a reuşit să obţină un teren ce a aparţinut fostului demnitar lângă şcoala generală ce poartă numele marelui politician. Acolo a construit o mică biserică, iar la subsolul acesteia a amenajat un muzeu cu lucruri care au aparţinut lui Iuliu Maniu, mare parte din ele recuperate de prin ţară.

Cine a fost Iuliu Maniu

Iuliu Maniu s-a născut la Şimleu Silvaniei. Provine dintr-o familie de magistraţi, personalităţi de înaltă cultură, care şi-au legat numele de luptă pentru emanciparea naţională a românilor din Ardeal. Tatăl, avocatul Ion Maniu, era descendentul unei familii de nobili români din Sălaj, fiind nepotul lui Simion Bărnuţiu. Mama sa, Clara, era sora memorandistului Iuliu Coroianu. Bunicul lui Iuliu Maniu, adică tatăl Clarei, a fost vicarul Demetriu Coroianu, care si-a început cariera de preot în satul Bobota, Sălaj, unde avea sa se nască şi Clara.

Iuliu Maniu a absolvit cursurile şcolii primare la Blaj, judeţul Alba, iar cele secundare la Liceul Reformat din Zalău. În perioada următoare, Maniu urmeaza cursuri universitare la Facultăţile de Drept din Cluj, Budapesta şi Viena, iar în anul 1896 obţine doctoratul în ştiinte juridice.

A intrat în politică la 18 ani, devenind unul dintre cei mai prestigioşi politicieni români. A fost prim-ministru al României de trei ori în perioada interbelică şi preşedintele Partidului Naţional Român între anii 1919 – 1926 şi preşedintele Partidului Național Țărănesc în perioada 1926 – 1933, în 1937 şi 1947.

În 1947, Iuliu Maniu a avut un rol important în crearea Marii Uniri de la 1918.

A fost condamnat pe nedrept la închisoare pe viaţă, acuzat ca „trădător de ţară”, alături de Ion Mihalache, pentru acţiunile politice ale PNȚ. A fost încarcerat la Sighet, unde a şi decedat, pe data de 5 februarie 1953, la vârsta de 80 de ani. Nu se cunoaşte nici în prezent unde îi sunt osemintele.”

Fotografii

Din luna octombrie 2015 la demisolul Bisericii Greco-Catolice din Badacin functioneaza un mic muzeu etnografic si o expozitie dedicata marelui om politic Iuliu Maniu. Acest muzeu este provizoriu si va functiona pana la finalizarea reabilitarii Casei Memoriale Iuliu Maniu din Badacin.