Promisiuni de doi (b)ani – Primarul Boncidai Csaba și Casa Memorială Iuliu Maniu

Campania Salvați Casa Memorială Iuliu Maniu împlinește peste câteva zile doi ani.

În februarie 2015 contribuiam pentru prima dată la proiectul demarat de preotul Cristian Borz, paroh al Bisericii Greco-Catolice din Bădăcin. Întâmplarea face ca eu să fiu primul donator.

Din păcate, monumentul istoric nu a fost reabilitat nici până la această oră. Casa lui Iuliu Maniu, unul dintre cei mai prestigioși politicieni pe care i-a avut țara noastră, se află în continuare la mila publicului larg.

Iuliu Maniu a fost premier în perioada interbelică, în trei guverne, membru de onoare al Academiei Române din 1919, a avut un rol important în realizarea Marii Uniri, iar după cel de-al Doilea Război Mondial a devenit simbolul rezistenței anticomuniste.

Deși au trecut 64 de ani de la dispariția sa, Iuliu Maniu a rămas un lider capabil să coaguleze în jurul său oameni și idei. Dovada sunt donațiile strânse și activitățile de voluntariat desfășurate. După doi ani de la demararea campaniei, timp în care oameni inimoși, ONG-uri, firme și diverse instituții au făcut importante sacrificii financiare, muncitorii au reușit să consolideze fundația și aproape toţi pereţii casei.  În urma inițiativei admirabile venite din partea PNȚCD Cluj, au fost demarate lucrările de împrejmuire cu gard a Casei și a mormintelor familiei Maniu.

Cu toate acestea, problemele financiare continuă să pună presiune pe proiect. Acoperișul se află într-o stare avansată de degradare și se poate prăbuși în orice clipă, banii strânşi din donaţii nu sunt suficienți, administrația locală se eschivează ori de câte ori problema Casei Memoriale este adusă în discuție, iar Ministerul Culturii nu a alocat fonduri.

Județul Sălaj nu a mai primit niciun fel de finanțare din partea Institutului Național al Patrimoniului încă din anul 2010, cu toate că Direcția pentru Cultură Sălaj a făcut tot posibilul pentru a obține finanțările necesare.

Responsabilitatea consolidării și reabilitării Casei Memoriale nu este numai a Ministerului sau a echipei de proiect. Este datoria noastră să ne implicăm! Progresele făcute în ultimii doi ani ne arată că împreună putem realiza ceea ce ne-am propus.

Consolidarea şi reabilitarea casei ar permite redeschiderea muzeului „Iuliu Maniu“ şi a unui centru cultural destinat tinerilor. După o viață de luptă în slujba neamului românesc, marele om politic Iuliu Maniu, făuritor al Unirii, merită un spaţiu muzeal la el acasă.

Promisiuni de doi (b)ani!

La o analiză obiectivă și aplicată observăm că Iuliu Maniu – simbolul democrației românești și adversar al dictaturilor de orice fel – continuă să fie un adversar incomod și astăzi, iar Casa Memorială Iuliu Maniu un ghimpe în ochiul administrației locale.

Deși domnul Boncidai este primarul comunei Pericei încă din 1992, domnia sa nu și-a dat interesul să promoveze campania de strângere de fonduri demarată de preotul Cristian Borz și nu a avut nicio inițiativă reală pentru a salva Casa Memorială Iuliu Maniu. Incapabil să își depășească condiția timp de 25 de ani, domnia sa stă față în față cu istoria și privește impasibil cum un monument istoric se degradează.

În 2015, domnul Boncidai promitea că va aloca 10.000 RON pentru Casa Memorială Iuliu Maniu. Nu s-a ținut de promisiune. Un an mai târziu, odată cu apropierea campaniei electorale, promitea că va aloca 20.000 RON. Nici de această dată nu și-a respectat cuvântul dat. În toamna anului trecut a promis echipei de proiect că va contribui cu 5.000 RON. Nici această sumă nu a ajuns în conturile Casei Memoriale.

Campion al promisiunilor neonorate, domnul Boncidai depune eforturi considerabile pentru a-și câștiga locul în cărțile pe care viitoarele generații le vor citi. Din nefericire pentru domnia sa, acele cărți nu vor fi de istorie. Promisiunile hilare și poveștile halucinante ale domnului primar Boncidai concurează tot mai mult cu vestitele aventuri ale Baronului Münchhausen, citite de copii înainte de culcare.

Una dintre realizările colosale ale administrației locale poate fi citită în comunicatul de presă semnat de domnul primar Boncidai și trimis ziarului Sălajul pur și simplu în luna ianuarie a.c.. Vă prezint un crâmpei din comunicat:

Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 31 din 31.05.2016, Episcopia Română unită cu Roma, Greco Catolică Oradea a dobândit un drept de folosință gratuită asupra terenului pe 49 de ani situat sub Casa Memorială „Iuliu Maniu” înscris în Cartea Funciară nr. 5143 Pericei.

Această „realizare“ seamănă izbitor de mult cu o întâmplare povestită de Baronul de Münchhausen în care Baronul s-ar fi ridicat dintr-o mlaștină cu tot cu cal, trăgându-se în sus de păr.

Ce spune de fapt domnul Boncidai: Episcopia trebuie să rămână etern recunoscătoare Consiliului Local și să facă largi plecăciuni în fața primarului pentru dreptul de a folosi gratuit timp de 49 de ani un teren care, în mod normal, ar fi trebuit să fie demult în proprietatea Episcopiei.

Vorbim despre același Consiliu Local care în anul 1994 (prin Hotărârea nr. 12) trecea în proprietatea privată a statului o suprafață de 44.470 mp, terenuri „neatribuite, rămase la dispoziția comisiei locale” pentru ca mai târziu să concesioneze pe 99 de ani terenul „Inspectoratului de stat teritorial pentru handicapaţi Sălaj”.

După ce au picat în mlaștină cu Hotărârea nr. 12 din 1994, administrația locală încearcă să se ridice, trăgându-se de păr, cu ajutorul hotărârii nr. 31 din 31.05.2016 menționate mai sus.

Cunoscând istoria terenului și testamentul lui Iuliu Maniu, niște oameni fără scrupule au încercat (și încearcă în continuare) să se folosească de sărmanii copiii cu handicap pentru a putea învinui Parohia Greco-Catolică în eventualitatea în care testamentul lui Iuliu Maniu ar fi respectat.

Prin această manevră incalificabilă, Consiliul Local și primarul Boncidai au continuat campania de umilire a memoriei lui Iuliu Maniu demarată de autoritățile comuniste.

Dacă odioasa dictatură nu ar fi distrus în pușcăriile comuniste elitele românești și simbolurile democrației, testamentul marelui om politic Iuliu Maniu ar fi fost respectat și Casa Memorială nu ar fi ajuns niciodată în acest stadiu. Iar dacă administrația locală și centrală nu ar fi făcut tot posibilul pentru ca acest monument istoric să fie distrus, reabilitarea ar fi costat mai puțin.

Calculele sunt simple: odată reabilitată, Casa Memorială Iuliu Maniu nu va mai putea fi ștearsă de pe hartă, așa cum foarte mulți și-ar dori să o vadă. Așa cum am spus-o și într-un articol anterior, cât timp va exista un punct de reper palpabil, moștenirea politică a lui Iuliu Maniu va continua să cizeleze caractere și să creeze lideri care să ducă mai departe principiile promovate de Sfinxul de la Bădăcin, principii pe care nu le-a abandonat niciodată și pentru care a fost închis, schingiuit și ucis în penitenciarul de exterminare din Sighet. Principii pe care mulți politicieni ar vrea să nu le mai vadă în politică.

Sunt dezamăgit că domnul primar Boncidai Csaba ține cu tot dinadinsul să îngroșe rândurile politicienilor pentru care istoria națională nu contează. Incapabil să conștientizeze uriașa responsabilitate pe care o are, atât în fața propriei conștiințe cât și în fața istoriei, domnul primar va rămâne cel mult un nume în vasta enciclopedie a incompetenței.

Sunt convins că oamenii pentru care identitatea națională contează vor continua să se mobilizeze. Un imobil de o asemenea valoare nu se restaurează cu promisiuni și discursuri. Ar fi mai ușor să închidem ochii și să uităm că acest monument istoric riscă să se prăbușească. Ar fi mai ușor să ne resemnăm și să ridicăm din umeri. Ar fi mai ușor să facem promisiuni pe care știm de la bunul început că nu le vom onora. În general ar fi mai ușor să fim superficiali și să nu ne pese de nimic. Donatorii și voluntarii care s-au implicat până acum în proiectul de reabilitare au știut că rezultatele nu se obțin ușor, iar istoria nu a fost scrisă de cei superficiali și nepăsători.

A îți respecta cuvântul pe care îl dai altora e o chestiune de onoare. Îl aștept pe domnul Boncidai Csaba să își reevalueze poziția și să se alăture celor care prin sacrificiul lor au scris și scriu istoria.

PS: îl apreciez totuși pe domnul Boncidai pentru că, spre deosebire de președintele Consiliului Județean Sălaj – Tiberiu Marc, nu a lăsat niciodată să se înțeleagă că singurul vinovat pentru situația în care se află monumentul istoric este chiar… Iuliu Maniu 🙂

Primarul Boncidai – absent nemotivat (de 25 de ani)

La invitația preotului Cristian Borz, pe 5 februarie am călătorit peste 4000 de kilometri pentru a participa la Șimleu Silvaniei la sfințirea memorialului „Iuliu Maniu – făuritor de țară“. Articolul despre comemorarea marelui om politic Iuliu Maniu la Șimleu Silvaniei și Sighetu Marmației poate fi citit aici.

Spre marea mea surprindere, de la ceremonie a lipsit însuși primarul comunei Pericei, domnul Boncidai Csaba, cu care speram să discut personal despre cele 50 de scrisori pe care i le-am adresat, despre promisiunile nerespectate din ultimii ani și mai ales despre ultima găselniță: refuzul de a contribui la reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” pentru că imobilul nu se află în patrimoniul comunei – merită menționat faptul că Primăria oraşului Şimleu Silvaniei nu s-a ascuns în spatele birocrației și a alocat suma de 15.000 RON deși imobilul nu se află în patrimoniul orașului. Primăria Pericei, care ar fi trebuit să fie primul donator al campaniei, se eschivează.

Surprinderea mea a fost cu atât mai mare cu cât domnul Boncidai participase la toate evenimentele culturale dedicate marelui om politic Iuliu Maniu. Inițial îmi era teamă că a pățit ceva. Apoi am realizat că 2017 nu este an electoral și că alegerile locale au trecut demult.

Recunosc că mai există două explicații care ar putea motiva absența domnului primar Boncidai: drumul extrem de lung și anevoios dintre Șimleu Silvaniei și Pericei (6 kilometri) sau bunul simț – cum să participi la sfințirea unui memorial într-o altă localitate, când tu nu ai contribuit cu nimic pentru reabilitarea Casei Memoriale Iuliu Maniu, imobil aflat pe raza comunei al cărei primar ești. Greu de zis care variantă este mai plauzibilă.

Campania „Salvați Casa Memorială Iuliu Maniu”

„Salvați Casa Memorială Iuliu Maniu” este una dintre campaniile pe care le promovez. Întâmplarea face ca eu să fiu primul donator al campaniei. Campania a fost demarată de preotul Cristian Borz, paroh al bisericii greco-catolice din Bădăcin și popularizată pe facebook, în presa scrisă și cea audio-vizuală.

În ultimii 15 ani nu s-a scăpat nicio ocazie în a atrage atenţia asupra situaţiei grave în care se află Casa Memorială Iuliu Maniu. Deși primarul comunei Pericei, domnul Boncidai Csaba, spune că nu este convins de eficiența alocării de fonduri, mulți dintre noi nu am putut să ne resemnăm cu ideea că vom pierde o bucată din identitatea noastră națională: sute de donatori au sărit în ajutorul echipei de proiect dar, din păcate, banii strânși nu au fost suficienți pentru a reabilita întreaga casă.

Pentru a fi sigur că nu trece nici măcar o zi fără ca administrația locală și centrală să se gândească la datoria pe care o au față de comunitate și față de istoria României, în vara anului 2016 am trimis peste 100 de scrisori administrației locale și centrale, printre destinatari aflându-se primarul comunei Pericei – domnul Boncidai Csaba, președintele Consiliului Județean – domnul Tiberiu Marc, prefectul județului Sălaj – Marin Nițu, primul-ministru Dacian Cioloș și președinte României – Klaus Iohannis..

Reabilitarea conacului ar permite redeschiderea muzeului “Iuliu Maniu” și a unui centru cultural destinat tinerilor. Parohia greco-catolică derulează de 10 ani proiecte culturale cu tinerii. Reabilitând Casa Memorială Iuliu Maniu, tinerii vor putea studia și înțelege evenimentele istorice, vor ști să aprecieze la adevărata valoare sacrificiile celor care au scris cu propriul sânge istoria României.

Iuliu Maniu a fost unul dintre marii oameni politici pe care România i-a avut și este datoria noastră să lăsăm moștenire urmașilor această mică bucată de istorie.

Vă mulțumesc pentru suport!

Conturile unde pot fi făcute donațiile

Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400
Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730
Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

– deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu-Silvaniei, jud. Sălaj – Cod SWIFT: RZBRROBU
Titularul contului: Parohia Greco-Catolică Badacin
Scopul: Donație pentru Casa Memorială Iuliu Maniu

Comparație între Casa Memorială Iuliu Maniu și Casa Memorială Konrad Adenauer

Iuliu Maniu și Konrad Adenauer

România a fost binecuvântată și a avut o personalitate la fel de mare – poate chiar mai mare: Iuliu Maniu. Într-un alt articol am încercat să fac o paralelă între Casa Memorială Konrad Adenauer și Casa Memorială Iuliu Maniu. Și chiar între destinele celor doi oameni politici. Iar pentru că o imagine face cât 1.000 de cuvinte, vă las în compania unor imagini care prezintă fidel dimensiunea… represiunii. Articolul poate fi găsit AICI

Despre Iuliu Maniu pe scurt

Carte de vizită în limba franceză: Iuliu Maniu – președinte al Consiliului de Miniștri

 • n. 8 ianuarie 1873
 • era numit Sfinxul de la Bădăcin datorită moralității ireproșabile
 • greco-catolic
 • născut într-o familie numeroasă: 3 frați și 5 surori
 • provenea dintr-o familie de magistraţi, personalităţi de înaltă cultură, care şi-au legat numele de lupta pentru emanciparea naţională a românilor din Ardeal
 • studii universitare la Cluj (Facultatea de Drept – 1891-1896), Budapesta și Viena, unde a devenit doctor în drept în anul 1896
 • și-a început activitatea de avocat la Blaj
 • debutează în activitatea politică încă din vremea studenţiei, devenind membru al Partidului Naţional Român în 1891, la vârsta de 18 ani
 • a avut un rol important şi în acţiunea memorandiştilor din perioada 1892 – 1895: împreună cu Pompiliu Dan a redactat manifestul „Către poporul român din Ardeal şi Ţara Românească
 • în 1897, la vârsta de numai 24 de ani, este ales în Comitetul de conducere al PNR
 • a fost ales în 1906 deputat în Parlamentul din Budapesta
 • a refuzat să semneze declaraţia cerută de guvernul de la Budapesta prin care se solicita intrarea României în război alături de Austro-Ungaria
 • în iunie 1915 autorităţile maghiare au decis să fie încorporat în armata austro-ungară și trimis pe front
 • a participat hotărâtor la pregătirea unirii Transilvaniei cu Vechiul Regat
 • a fost trimis la Viena pentru a negocia drepturile minorității române din Transilvania, înființând la 30 octombrie 1918 la Viena, Consiliul Național al Românilor din Transilvania
 • pe 14 noiembrie 1918 a pus capăt negocierilor dintre CNR și Oszkar Jaszi, reprezentantul Budapestei, prin deciderea ruperii Transilvaniei de Austro-Ungaria, spre unire cu restul teritoriilor românești (Vechiul Regat).
 • s-a numărat printre organizatorii Marii Adunări de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, unde s-a decis unirea Transilvaniei cu Regatul României
 • pe 2 decembrie 1918 a fost ales în funcția de președinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, funcție echivalentă cu cea de guvernator, îndeplinind totodată și funcția de ministru de interne.
 • la 9 august 1919 conferinţa Naţională a PNR l-a ales în funcţia de preşedinte al partidului pe Iuliu Maniu
 • nu a recunoscut Constituția din 1923, afirmând că ar fi nulă de drept
 • președinte al partidului Național Țărănesc (1926-1933 și 1937-1947)
 • de trei ori prim-ministru al României între 1928 și 1933
 • pe plan extern a colaborat cu lordul Rothermere, fervent susținător al revizuirii tratatului de la Trianon și a frontierelor româno-ungare
 • deşi la început, din ambiţie politică, s-a numărat printre susţinătorii principelui Carol şi a revenirii acestuia pe tron, când noul rege a manifestat tendinţe autoritare împotriva principiilor democratice, nu a ezitat să se angajeze într-o nouă luptă de opoziţie.
 • pe 25 noiembrie 1937 a fost încheiat Pactul de neagresiune electorală între Iuliu Maniu şi Corneliu Zelea Codreanu, căpitanul Mişcării Legionare, la care au aderat Gheorghe I. Brătianu şi Constantin Argetoianu.
 • s-a opus în permanență guvernării autocratice a regelui Carol al II-lea, iar în particular înființării în 15 decembrie 1938 a Frontului Renașterii Naționale, o formațiune totalitară, care dădea startul unipartidismului român
 • 15 decembrie 1938, Iuliu Maniu și alți cincizeci de membri importanți (ardeleni și bănățeni) ai Partidului Național Țărănesc, au prezentat regelui Carol al II-lea un memorandum: Patria de lux. Memorandul românilor din Transilvania (Ardeal, Banat, Crișana, Satu-Mare, Maramureș) prezentat M.S. Regelui Carol II în 15 decembrie 1938, în care este sever criticată dictatura regală și centralizarea excesivă a țării.
 • după eșecul politicii lui Carol al II-lea și pierderile teritoriale din 1940, a refuzat colaborarea cu regimurile instalate după 6 septembrie 1940
 • începând cu 1940, a fost un opozant al regimului lui Ion Antonescu
 • a fost unul dintre artizanii loviturii de stat de la 23 august 1944
 • după 23 august 1944 a luptat împotriva preluării țării de către comuniști
 • s-a opus instalării guvernului Groza la 6 martie 1945, protestând mereu împotriva încălcării democrației
 • a obținut, alături de PNȚ, o victorie zdrobitoare în alegerile din 19 noiembrie 1946, rezultate eliminate însă prin falsificarea alegerilor de comuniști.
 • în urma înscenării de la Tămădău a fost arestat la 14 iulie 1947 de autoritățile comuniste și judecat pentru „înaltă trădare” în procesul început la 29 octombrie 1947
 • prin sentința dată la 11 noiembrie 1947, era condamnat la închisoare pe viață
 • s-a stins din viață la 5 februarie 1953 la Sighet
 • cadavrul său a fost aruncat într-o groapă din Cimitirul Săracilor, de la marginea orașului Sighet.

Adaugă un comentariu

Adresa Dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *