Mândria națională: între demnitate și impertinență

Despre Konrad Adenauer am scris un articol în urmă cu aproximativ o lună (articolul poate fi citit aici). Recunosc că sunt un mare admirator al primului cancelar al Republicii Federale Germania. Am citit și păstrez cu atenție toate cele 19 volume despre Adenauer apărute în ediția Rhöndorf (Rhöndorfer Ausgabe) – niște bijuterii – și cred că sunt unul dintre foarte puținii străini din Germania care au pe perete o fotografie cu autograful original al lui Adenauer.

Iuliu MANIU și Konrad ADENAUER

Sâmbătă am organizat o excursie și împreună cu mai mulți colegi am vizitat Casa Memorială Konrad Adenauer. În Rhöndorf vizitatorii au la dispoziție o parcare special amenajată, fără plată. Magazin de unde poți cumpăra cărți și vederi. Pliante gratuite, disponibile în diferite limbi de circulație internațională. Turul Casei Memoriale este gratuit. Cu ghid. Curățenie și ordine peste tot.

România a fost binecuvântată și a avut o personalitate la fel de mare – poate chiar mai mare: Iuliu Maniu. Mai jos am încercat să fac o paralelă între Casa Memorială Konrad Adenauer și Casa Memorială Iuliu Maniu. Și chiar între destinele celor doi oameni politici. Iar pentru că o imagine face cât 1.000 de cuvinte, vă las în compania unor imagini care prezintă fidel dimensiunea… represiunii.

Trage de butonul  din centrul imaginilor spre stânga sau spre dreapta.

Birourile lui Iuliu Maniu și Konrad Adenauer

Diferența dintre Casa Memorială Iuliu Maniu din Bădăcin și Casa Memorială Konrad Adenauer din Rhöndorf

Interiorul Casei Memoriale Iuliu Maniu vs. interiorul Casei Memoriale Konrad Adenauer

Exteriorul Casei Memoriale Iuliu Maniu vs. exteriorul Casei Memoriale Konrad Adenauer

Patul din celula în care s-a stins Iuliu Maniu și patul în care a murit Konrad Adenauer

Cimitirul Săracilor unde se presupune că Iuliu Maniu ar fi fost aruncat într-o groapă și mormântul lui Konrad Adenauer

Pe cât de entuziasmat am plecat, pe atât de trist și revoltat m-am întors

În timp ce Casa Memorială Iuliu Maniu stă să pice, lucrările de renovare fiind sistate din cauza datoriilor, în timp ce preotul Cristian Borz împreună cu niște oameni cu suflet mare se luptă zi de zi ca să obțină în continuare niște donații pentru a plăti datoriile, Casa Memorială Adenauer în care exponatele nu rup în niciun caz gura târgului, este vizitată de zeci de ani, în 6 zile din 7, de sute de persoane.

M-am simțit umilit când am făcut paralela cu Casa Memorială Iuliu Maniu. Într-un mod ciudat, niște indivizi dezinteresați – da, mă refer aici la primarul UDMR Boncidai Csaba și Consiliul Județean – au reușit să mă umilească încă o dată de la aproape 1700 km.

În februarie 2015 făceam prima donație pentru restaurarea Casei Memoriale Iuliu Maniu. Întâmplarea face ca eu să fiu primul donator – și fix din această postură, de simplu ROMÂN donator, îmi voi exprima în continuare punctele de vedere.

Deși au promis că vor contribui financiar, pe primarul UDMR Boncidai Csaba și pe domnii din Consiliul Județean i-a durut în spate – nici până astăzi nu au contribuit cu nimic. Apogeul a fost atins pe 20 aprilie, când Consiliul Județean a cerut alte documente suplimentare deși unele lucrări au început în urmă cu un an. Nu ar fi o problemă, dar documente se tot cer de câțiva ani fără niciun rezultat. Asta arată cât de informați sunt domnii din Consiliul Județean. Și Boncidai Csaba. Chiar și fără să fi dat bani Consiliul Județean, un consilier județean bun ar fi fost la curent cu absolut tot ce se întâmplă acolo.

Mai mult, contactat telefonic în martie de către reporteri, Boncidai Csaba spune că nu fondurile sunt problema. Dânsul nu este convins de eficienţa unei astfel de alocări și că „dacă va fi cazul, banii (cei 20.000 de lei – n.a.) pot fi alocaţi foarte repede pentru lucrări. Dacă nu, pentru proiect.”

Memoriu depus la Cotroceni

Probabil exasperați de tupeul și ignoranța aleșilor locali, echipa de proiect a expediat prin poștă și un memoriu adresat Președintelui României, memoriu care a fost depus la Cotroceni de către directorul executiv al Fundației Corneliu Coposu, domnul Ion Andrei Gherasim.

Mă îndoiesc că îl va interesa. Domnul Președinte Iohannis nu are timp să mimeze un minim interes pentru infestarea sistemului spitalicesc prin folosirea dezinfectanților diluați, cine crede că are timp de o casă memorială? Șanse de izbândă ar fi dacă am vorbi de un hotel memorial sau de o pensiune memorială în care domnia sa să se simtă bine în concediu

Iuliu Maniu a fost unul dintre marii oameni politici pe care România i-a avut și este datoria noastră să lăsăm moștenire urmașilor această mică bucată de istorie.

Apelez în continuare la cei care pot face un minim efort financiar pentru a salva un monument istoric.

Conturile unde pot fi făcute donațiile

Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400
Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730
Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

– deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu-Silvaniei, jud. Sălaj – Cod SWIFT: RZBRROBU
Titularul contului: Parohia Greco-Catolică Badacin
Scopul: Donație pentru Casa Memorială Iuliu Maniu

Ca încheiere, un mesaj pentru domnul Boncidai Csaba

Pentru a asocia numele cu un chip, acesta este Boncidai Csaba. Sursa foto: magazinsalajean.ro

Nu va fugi nimeni cu Casa Memorială Iuliu Maniu în spate, domnule Boncidai Csaba. Nici eu și nici ceilalți donatori nu o luăm cu noi în mormânt. Înainte de a fi un monument istoric care a adus și va aduce valoare comunității locale, Casa Memorială este mai întâi un simbol național. Un simbol pentru care au suferit și au murit sute de mii de oameni. Sunteți liderul primarul comunității.

Un lider primar conduce prin puterea exemplului. Vrem să vedem, domnule primar și candidat UDMR, că vă pasă de comunitate și de istoria României. Sau măcar de comunitate! Un aviz (pentru care oricum ați tergiversat eliberarea) nu este suficient!

Reflectați, domnule  Boncidai Csaba, asupra sacrificiilor personale pe care le-a făcut Maniu pentru comunitatea locală și pentru țară. Aceeași comunitate locală pe care o reprezentați și aceeași țară al cărei cetățean sunteți. Priviți, domnule  Boncidai Csaba, paturile în care s-au stins Konrad Adenauer și Iuliu Maniu. Priviți locurile de veci ale celor doi oameni politici. Apoi priviți cum arată Casa Memorială Iuliu Maniu în comparație cu Casa Memorială Konrad Adenauer. Iar la final, priviți-vă în oglindă: dacă nu sunteți șocat de ceea ce vedeți, eu sunt șocat de Dumneavoastră.

Faceți diferența, domnule Boncidai Csaba, sau lăsați pe altcineva!

Despre Iuliu Maniu pe scurt

Carte de vizită în limba franceză: Iuliu Maniu – președinte al Consiliului de Miniștri

 • n. 8 ianuarie 1873
 • era numit Sfinxul de la Bădăcin datorită moralității ireproșabile
 • greco-catolic
 • născut într-o familie numeroasă: 3 frați și 5 surori
 • provenea dintr-o familie de magistraţi, personalităţi de înaltă cultură, care şi-au legat numele de lupta pentru emanciparea naţională a românilor din Ardeal
 • studii universitare la Cluj (Facultatea de Drept – 1891-1896), Budapesta și Viena, unde a devenit doctor în drept în anul 1896
 • și-a început activitatea de avocat la Blaj
 • debutează în activitatea politică încă din vremea studenţiei, devenind membru al Partidului Naţional Român în 1891, la vârsta de 18 ani
 • a avut un rol important şi în acţiunea memorandiştilor din perioada 1892 – 1895: împreună cu Pompiliu Dan a redactat manifestul „Către poporul român din Ardeal şi Ţara Românească
 • în 1897, la vârsta de numai 24 de ani, este ales în Comitetul de conducere al PNR
 • a fost ales în 1906 deputat în Parlamentul din Budapesta
 • a refuzat să semneze declaraţia cerută de guvernul de la Budapesta prin care se solicita intrarea României în război alături de Austro-Ungaria
 • în iunie 1915 autorităţile maghiare au decis să fie încorporat în armata austro-ungară și trimis pe front
 • a participat hotărâtor la pregătirea unirii Transilvaniei cu Vechiul Regat
 • a fost trimis la Viena pentru a negocia drepturile minorității române din Transilvania, înființând la 30 octombrie 1918 la Viena, Consiliul Național al Românilor din Transilvania
 • pe 14 noiembrie 1918 a pus capăt negocierilor dintre CNR și Oszkar Jaszi, reprezentantul Budapestei, prin deciderea ruperii Transilvaniei de Austro-Ungaria, spre unire cu restul teritoriilor românești (Vechiul Regat).
 • s-a numărat printre organizatorii Marii Adunări de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, unde s-a decis unirea Transilvaniei cu Regatul României
 • pe 2 decembrie 1918 a fost ales în funcția de președinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, funcție echivalentă cu cea de guvernator, îndeplinind totodată și funcția de ministru de interne.
 • la 9 august 1919 conferinţa Naţională a PNR l-a ales în funcţia de preşedinte al partidului pe Iuliu Maniu
 • nu a recunoscut Constituția din 1923, afirmând că ar fi nulă de drept
 • președinte al partidului Național Țărănesc (1926-1933 și 1937-1947)
 • de trei ori prim-ministru al României între 1928 și 1933
 • pe plan extern a colaborat cu lordul Rothermere, fervent susținător al revizuirii tratatului de la Trianon și a frontierelor româno-ungare
 • deşi la început, din ambiţie politică, s-a numărat printre susţinătorii principelui Carol şi a revenirii acestuia pe tron, când noul rege a manifestat tendinţe autoritare împotriva principiilor democratice, nu a ezitat să se angajeze într-o nouă luptă de opoziţie.
 • pe 25 noiembrie 1937 a fost încheiat Pactul de neagresiune electorală între Iuliu Maniu şi Corneliu Zelea Codreanu, căpitanul Mişcării Legionare, la care au aderat Gheorghe I. Brătianu şi Constantin Argetoianu.
 • s-a opus în permanență guvernării autocratice a regelui Carol al II-lea, iar în particular înființării în 15 decembrie 1938 a Frontului Renașterii Naționale, o formațiune totalitară, care dădea startul unipartidismului român
 • 15 decembrie 1938, Iuliu Maniu și alți cincizeci de membri importanți (ardeleni și bănățeni) ai Partidului Național Țărănesc, au prezentat regelui Carol al II-lea un memorandum: Patria de lux. Memorandul românilor din Transilvania (Ardeal, Banat, Crișana, Satu-Mare, Maramureș) prezentat M.S. Regelui Carol II în 15 decembrie 1938, în care este sever criticată dictatura regală și centralizarea excesivă a țării.
 • după eșecul politicii lui Carol al II-lea și pierderile teritoriale din 1940, a refuzat colaborarea cu regimurile instalate după 6 septembrie 1940
 • începând cu 1940, a fost un opozant al regimului lui Ion Antonescu
 • a fost unul dintre artizanii loviturii de stat de la 23 august 1944
 • după 23 august 1944 a luptat împotriva preluării țării de către comuniști
 • s-a opus instalării guvernului Groza la 6 martie 1945, protestând mereu împotriva încălcării democrației
 • a obținut, alături de PNȚ, o victorie zdrobitoare în alegerile din 19 noiembrie 1946, rezultate eliminate însă prin falsificarea alegerilor de comuniști.
 • în urma înscenării de la Tămădău a fost arestat la 14 iulie 1947 de autoritățile comuniste și judecat pentru „înaltă trădare” în procesul început la 29 octombrie 1947
 • prin sentința dată la 11 noiembrie 1947, era condamnat la închisoare pe viață
 • s-a stins din viață la 5 februarie 1953 la Sighet
 • cadavrul său a fost aruncat într-o groapă din Cimitirul Săracilor, de la marginea orașului Sighet.

Adaugă un comentariu

Adresa Dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *