Proiectele pe care le promovez

Sens Politic

Fundația Corneliu Coposu a decis ca de ziua nașterii Seniorului, 20 mai, să lanseze o publicație electronică menită să participe la dezbaterile din societate, să promoveze memoria lui Corneliu Coposu, a victimelor comunismului și valorile pentru care aceștia s-au sacrificat.

Publicația electronică se numește Sens Politic, este rezultatul activității benevole a membrilor Fundației noastre și poate fi accesată la adresa senspolitic.ro.

Sunt invitați să scrie aici prietenii Fundației, toții cei care văd în Corneliu Coposu un necesar reper de luciditate politică și un model de asumare a valorilor morale și democratice. Reperul Corneliu Coposu, tradiția pe care a apărat-o și valorile în care a crezut ne pot ajuta să înțelegem istoria care se scrie azi și să gândim împreună binele comun.

Avem convingerea că această inițiativă se va defini prin echilibrul între cultivarea adevărului despre trecut, analizarea prezentului și imaginarea viitorului.

Vezi primul editorial

Concursul de eseuri organizat de Fundația Corneliu Coposu

Fundația Corneliu Coposu a lansat în luna martie a șaptea ediție a concursului anual de eseuri.

Fundația Corneliu Coposu, încă de la înființare, din anul 1996, și-a propus să sprijine și să organizeze o serie de acțiuni având ca scop educarea, pregătirea și perfecționarea cunoștințelor culturale, tehnice, științifice, politice, manageriale ale tineretului, promovarea valorilor și a principiilor creștin-democrate.

Fundația Corneliu Coposu a inițiat în urmă cu 7 ani un concurs de eseuri, în parteneriat cu Fundația Academia Civică și Fundația Hanns Seidel și având ca partener media Radio România Cultural.

În acest an, Fundația Corneliu Coposu propune două subiecte la alegere:

  1. Relațiile României cu Rusia țaristă, URSS și Federația Rusă și importanța garanțiilor euro-atlantice.
  2. De ce unele democrații reușesc iar altele nu? Comentați viziunea lui Corneliu Coposu

Prima temă presupune un excurs istoric și o evaluare geopolitică, precum și o analiză a actualei situații strategice. A doua temă presupune o abordare analitică și comparativă a stării democrației românești, compararea sa cu democrațiile funcționale.

Concursul se adresează elevilor, studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor din sistemul de învățământ românesc, din Basarabia (Rep. Moldova) și Bucovina (Ucraina), precum și din cel european.

Mai multe detalii despre concurs -> aici

Casa Memorială Iuliu Maniu

Seniorul Corneliu Coposu scria în anul 1938 că “față de Iuliu Maniu nu există oameni indiferenți. Dragostea și dușmănia, raportate la persoana lui, nu cunosc gradații: ating extremul de limită al pasiunilor omenești“. La o analiză obiectivă și aplicată observăm că Seniorul avea dreptate.

Salvați Casa Memorială Iuliu Maniu” este una dintre campaniile pe care le promovez și la care am contribuit în mai multe rânduri. Întâmplarea face ca eu să fiu primul donator.

Campania de strângere de fonduri a fost demarată de preotul Cristian Borz, paroh al bisericii greco-catolice din Bădăcin și popularizată pe facebook, în presa scrisă și cea audio-vizuală.

În vara anului 2016 am trimis peste 100 de scrisori administrației locale și centrale, printre destinatari aflându-se primarul comunei Pericei – domnul Boncidai Csaba, președintele Consiliului Județean – domnul Tiberiu Marc, prefectul județului Sălaj – Marin Nițu, primul-ministru Dacian Cioloș și președinte României – Klaus Iohannis. Am purtat numeroase discuții pe această temă cu diferiți directori, deputați, senatori și miniștri. Rezultatul: multe promisiuni electorale.

Nepăsarea administrației locale și centrale dovedesc că Iuliu Maniu continuă să fie un adversar incomod și astăzi, iar Casa Memorială Iuliu Maniu un ghimpe în ochiul celor care conduc destinele comunei Pericei și județului Sălaj.

Maniu reprezintă o continuă amenințare: cât timp va exista un punct de reper palpabil, moștenirea politică a lui Iuliu Maniu va continua să cizeleze caractere și să creeze lideri care să ducă mai departe principiile promovate de Sfinxul de la Bădăcin, principii pe care nu le-a abandonat niciodată și pentru care a fost închis, schingiuit și ucis în penitenciarul de exterminare din Sighet. Principii pe care mulți politicieni ar vrea să nu le mai regăsească în politică.

Pentru o mai mare vizibilitate, în mai 2018 am creat site-ul Casei Memoriale Iuliu Maniu. Platforma suporta donații online, iar persoanele interesate puteau găsi informații detaliate despre Iuliu Maniu, Casa Memorială Iuliu Maniu, campania de donații, echipa de proiect, demersurile realizate și situația juridică.