Țărăniștii și măgarul lui Buridan

ALEGERI !

Dar… STAI! Eu cu cine votez? 😕

Excelentă întrebare! mai ales dacă ești simpatizant PNȚCD! Sau autentic PNȚCD! Sau old-school PNȚCD. Sau toate variantele menționate anterior!

PNȚCD, partidul care a făurit România Mare, nu va fi pe liste duminică – motivele (tragice și rușinoase) nu le discutăm aici. Dar ce legătură are asta cu măgarul lui Buridan?

Măgarul lui Buridan este una dintre fabulele faimoase din istoria filosofiei (fiindu-i atribuită în mod eronat lui Jean Buridan): un asin flămând a fost pus în fața a două grămezi egale de fân, ambele aflându-se la distanță egală de el. Ambele îl atrăgeau cu aceeaşi putere și nu reuşea să se decidă. În cele din urmă, animalul a murit de foame deoarece nu s-a hotărât din care grămadă să mănânce.

Nu este prima dată când țărăniștii se află în situația măgarului din fabulă și cu siguranță nu va fi ultima.

În ultimele săptămâni am observat că absența PNȚCD de pe buletinele de vot îi pune pe indeciși în situația asinului. Am citit sute de comentarii în contradictoriu despre ce partid ar fi bine să susținem. Poate chiar mii de comentarii. Pătimașe? da! Obiective? nu! Șocante? cu siguranță!

De multe ori mă minunez văzând cu câtă ușurință pot unii să strige lozinci și să facă propagandă altui partid. Eu nu mă pot imagina strigând astăzi „hai PNȚ-ul”, mâine „hai PNL-ul” și peste două zile „hai USR-ul”. Nu pot vota alt partid numai pentru că PNȚCD are un protocol semnat și membrii noștri candidează pentru acel partid. Pe scurt, există deja un partid care mă reprezintă și nu pot vota altul.

La fix 90 de ani după fuziune, am ajuns în situația rușinoasă și absolut penibilă, să ne jucăm de-a PNȚ-ul dansând cu nonșalanță pe mormintele celor care s-au jertfit pentru democrație. PNȚCD este mai mult decât o organizație sau un braț de hârtii ștampilate. Cei care au suferit și și-au sacrificat viața în temnițele comuniste nu au făcut-o pentru o formă de organizare juridică, pentru un act constitutiv sau pentru o ștampilă.

Am ajuns să trăim din amintiri – amintiri pe care de multe ori nu le înțelegem. Pentru cât timp? În momentul de față ne comportăm mai mult ca un fan-club PNȚCD. Nimeni nu e bun, când avem timp îl mai evocăm pe Maniu, mai discutăm pe skype, ne mai întâlnim la o comemorare…

E vina noastră că nu avem ce vota! Voturile noastre, ale țărăniștilor, nu vor avea nicio direcție și nu vor ajuta pe nimeni. Vom „muri” încă 4 ani de „foame”. Apoi vor mai urma 4. Și tot așa. Timp berechet pentru o evocare și un videochat pe skype!

Uraaaaaaaaa!

Adaugă un comentariu

Adresa Dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *