Remember Romulus Rusan: mesajul doamnelor Flavia Bălescu-Coposu și Rodica Coposu

Directorul executiv al Fundației Corneliu Coposu, domnul Ion Andrei Gherasim, a transmis un mesaj emoționant din partea doamnelor Flavia Bălescu-Coposu și Rodica Coposu care nu au putut fi prezente în acest an la Sighet.

IN MEMORIAM – ROMULUS RUSAN

De ziua eroilor, an de an, de mai bine de un sfert de veac, toți cei care gândesc “altfel” se întâlnesc la zidurile închisorii de la Sighetul Marmației, pentru a se reculege la mormântul simbol al neamului nostru și pentru a cinsti memoria martirilor care și-au dăruit viața pentru țara lor.

Miracolul care a transformat zidurile groazei azi în loc de pelerinaj, îl datorăm minunatei perechi de scriitori, Ana Blandiana și Romulus Rusan, care în primii ani ai tinereții lor ne-au încălzit sufletul cu operele lor literare luminoase pentru epoca de întuneric în care au apărut, și care, după decembrie 1989, abandonându-și preocupările literare s-au dedicat fără rezerve la făurirea ecstui sit – simbol unic în Europa.

Romulus Rusan și Flavia Coposu

Lupta cu lipsurile materiale, fără sprijinul oficialităților, a fost dusă la bun sfârșit prin munca neprecupețită, prin sacrificiu și renunțări.

La sfârșitul anului trecut, unul din cei doi piloni ai sitului, Domnul Romulus Rusan, ne-a părăsit. Dumnezeu l-a chemat la El, lăsându-ne dezorientați, triști și pustiiți.

El a trecut în lumea eroilor neamului și lui i se dedică ziua de azi. Nouă, celor care am avut șansa să-l cunoaștem pe domnul Romulus Rusan, ne va rămâne în suflet și în minte, imaginea unei vieți exemplare, generozitatea și bunătatea unui suflet mare, blândețea unei firi pline de dăruire, gata oricând să transforme răul în bine, cu măestria vorbei bune și a încurajării.

Domnul Romulus Rusan rămâne în amintirea a sute de tineri ca model călăuzitor în viață și ca ziditor de istorie adevărată, deprinsă la școlile de vară ale fiecărui an, de aici de la Sighet.

Rămân de asemenea publicațiile privind viața și suferințele miilor de martiri, care au murit anonimi și a căror merite au fost scoase la lumină prin munca și grija sa.

Regretăm că în acest an, atât vârsta cât și starea sănătății, nu ne permite să ne alăturăm șirului de pelerini prezenți la această comemorare, dar gândul și rugăciunile noastre vor fi în comuniune cu al participanților.

Plecat dintre noi fără titluri de recunoștiință oficiale și fără medalii naționale, Domnul Romulus Rusan, va fi însoțit în eternitate de medalia recunoștiinței noastre.

Flavia Bălescu-Coposu

Rodica Coposu

București, 22.05.2017

Adaugă un comentariu

Adresa Dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *