Răspunsul Secretariatului General al Guvernului

În ultimii 15 ani, echipa de proiect condusă de preotul Cristian Borz nu a scăpat nicio ocazie ca să atragă atenţia asupra situaţiei grave în care se află Casa Memorială Iuliu Maniu. Au trecut așadar 15 ani de când administrațiile locale și centrale ignoră complet conacul. Nici măcar primăria Pericei nu a avut vreo propunere sau inițiativă. Mai mult, primăria a întârziat eliberarea documentelor și a trecut proprietatea privată în domeniul statului și mai apoi a concesionat-o pe 99 de ani “Inspectoratului de stat teritorial pentru handicapaţi Sălaj”

Primarul comunei Pericei, domnul Boncidai Csaba afirma în luna martie într-un interviu că „nu fondurile sunt problema” – dânsul nu este convins de eficienţa unei astfel de alocări și că „dacă va fi cazul, banii (cei 20.000 de lei – n.a.) pot fi alocaţi foarte repede pentru lucrări. Dacă nu, pentru proiect.”

Cred cu tărie ca această complicitate tacită (în primul rând politică) are ca unic scop ștergerea oricărei urme ce amintește de Iuliu Maniu. Altfel nu îmi explic dezinteresul, lașitatea și răutatea administrațiilor care ar putea oricând să se implice în proiectul demarat de preotul Borz.

Începând cu data de 23 mai a.c. am început să le trimit în fiecare zi câte o scrisoare domnului Președinte Klaus Iohannis și primarului comunei Pericei, domnul Boncidai Csaba. Am mai trimis scrisori și domnului Tiberiu Marc, președintele Consiliului Județean Sălaj și Primului-Ministru al României, domnul Dacian Cioloș.

Pe data de 11 iulie, după 102 scrisori trimise, am decis să întrerup temporar demersul.

Astăzi, după numai 29 de zile, a sosit răspunsul din partea Secretariatului General al Guvernului. Nu îmi fac speranțe, cunosc mecanismul foarte bine – vezi răspunsul primit de preotul Borz din partea Administrației Prezidențiale.

Update

Între timp am primit și răspunsul directorului cancelariei Primului Ministru la memoriul depus de mine la începutul lunii iunie… cred că răspunsul Ministerului Culturii este ușor de anticipat!

Demersurile continuă

Parohul Cristian Borz a depus recent un dosar la Institutul Național al Patrimoniului (INP) pentru a introduce proiectul de reabilitare al Casei Memoriale „Iuliu Maniu” în Programul Național de Restaurare:

La București am avut o discuție foarte constructivă cu domnul Ştefan Bâlici, directorul INP, și am văzut că cel puțin din partea dânsului există toată deschiderea și disponibilitatea de a ne ajuta, însă nu ne-a garantat nimic deoarece, mai întâi, trebuie să apară noile norme de aplicare, apoi va exista o comisie care va analiza importanța monumentului și starea în care se află. Vestea tristă este ca bugetul INP se va diminua. Totuși, în cazul în care proiectul nostru va fi eligibil, nu vor intra în calcul datoriile acumulate până acum, ci se vor achita lucrările care urmează să se execute. După ce în luna august vor apărea noile norme, dosarul nostru va fi analizat”

– Pr. Cristian Borz

Adaugă un comentariu

Adresa Dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *