Răspunsul Instituţiei Prefectului Sălaj la petiția adresată Secretariatului General al Guvernului

Astăzi am primit răspunsul Instituţiei Prefectului Sălaj la petiţia pe care am adresat-o Secretariatului General al Guvernului României pe data de 21 iunie, cu privire la finanţarea lucrărilor de reabilitare a Casei Memoriale Iuliu Maniu din Bădăcin.

Într-un articol precedent anticipam răspunsul Prefectului Sălaj, după ce Consiliului Județean Sălaj a blocat depunerea unei noi cereri de finanțare până în 2017, Institutul Național al Patrimoniului nu a alocat fonduri pentru reabilitarea imobilului, iar primarul comunei Pericei, domnul Boncidai Csaba, afirma în luna martie într-un interviu că „nu fondurile sunt problema” – dânsul nu este convins de eficienţa unei astfel de alocări și că „dacă va fi cazul, banii (cei 20.000 de lei – n.a.) pot fi alocaţi foarte repede pentru lucrări. Dacă nu, pentru proiect.”

Am găsit și câteva omisiuni în expunerea făcută de Instituţia Prefectului Sălaj. Omisiunile și inexactitățile pot influența persoanele care nu cunosc prea multe detalii despre Iuliu Maniu și despre situația juridică a imobilului. Mi-am permis să fac o scurtă trecere în revista a situației juridice.

Nu este exclus ca, în cele din urmă, instituțiile să afirme că singura vinovată pentru toate aceste probleme este chiar familia Maniu!

Vă prezint răspunsul Instituţiei Prefectului Sălaj și răspunsul meu.

Răspunsul meu pentru Instituţia Prefectului Sălaj

Către: Dl. Prefect Marin NIȚU

Subiect: Petiție privind finanțarea reabilitării Casei Memoriale luliu Maniu 15C/1921/p/14.07.2016

Stimate domnule Prefect,

vă mulțumesc frumos pentru răspunsul Dumneavoastră în ceea ce privește petiția trimisă de mine Secretariatului General al Guvernului.

În mare, anticipam răspunsul. Mai ales după ce Consiliului Județean Sălaj a blocat depunerea unei noi cereri de finanțare până în 2017, Institutul Național al Patrimoniului nu a alocat fonduri pentru reabilitarea imobilului, iar primarul comunei Pericei, domnul Boncidai Csaba, afirma în luna martie într-un interviu că „nu fondurile sunt problema” – dânsul nu este convins de eficienţa unei astfel de alocări și că „dacă va fi cazul, banii (cei 20.000 de lei – n.a.) pot fi alocaţi foarte repede pentru lucrări. Dacă nu, pentru proiect.”

Începând cu data de 23 mai a.c. am trimis în fiecare zi câte o scrisoare domnului Președinte Klaus Iohannis și primarului comunei Pericei, domnul Boncidai Csaba. Am mai trimis scrisori și domnului Tiberiu Marc, președintele Consiliului Județean Sălaj și Primului-Ministru al României, domnul Dacian Cioloș. Pe data de 11 iulie, după 102 scrisori trimise, am decis să întrerup temporar demersul până la 1 Septembrie.

Același sistem care l-a condamnat pe Iuliu Maniu continuă să se ascundă în spatele unor norme create și întreținute chiar de sistem. Cunosc prea bine aceste mecanisme. Familia mea a avut „deosebita plăcere” de a se lupta cu ele. Nu pot să nu îmi exprim dezamăgirea cu privire la această complicitate tacită (din punctul meu de vedere, o complicitate politică), complicitate care are ca unic scop ștergerea oricărei urme ce amintește de Iuliu Maniu. Nu îmi explic neimplicarea, dezinteresul și răutatea administrațiilor care ar putea oricând să se implice în proiectul demarat de preotul Borz. În loc să ne concentrăm eforturile pentru găsirea unei soluții, preferăm să ne învârtim într-un cerc vicios. Nu este exclus ca, în cele din urmă, instituțiile să afirme că singura vinovată pentru toate aceste probleme este chiar familia Maniu!

Cred că pentru a ne concentra eforturile este nevoie de organizarea unei mese rotunde la care să fie invitați preotul Cristian Borz, reprezentanții Instituţiei Prefectului Sălaj, reprezentanții Consiliului Județean Sălaj, reprezentanții Primăriei Pericei, reprezentanții Direcţiei Judeţeane pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Sălaj, cei ai Centrului pentru copii cu handicap sever Bădăcin și ONG-urie/asociațiile implicate în proiect. Ați fi dispus să luați parte la o asemenea discuție?

Sunt conștient că în instituțiile statului există și oameni care își doresc să facă o schimbare în bine și sunt convins că birocrația și normele pot adesea reprezenta o piedică serioasă în acest sens – au demonstrat-o angajații instituțiilor publice sălăjene care au făcut un deosebit efort financiar răspunzând pozitiv apelului făcut de Instituția Prefectului Sălaj. Vă felicit pentru inițiativă și le mulțumesc tuturor celor care au făcut un efort pentru Casa Memorială Iuliu Maniu.

O mare parte din răspunsul Dumneavoastră îl constituie prezentarea situației imobilului și rezultatul campaniei demarate de preotul Borz. Fiind primul donator al campaniei – în februarie 2015 contribuiam pentru prima dată – sunt la curent cu toate activitățile. Am găsit câteva omisiuni în expunerea făcută de Dumneavoastră. Omisiunile și inexactitățile pot influența persoanele care nu cunosc prea multe detalii despre Iuliu Maniu și despre situația juridică a imobilului. Îmi permit să fac o scurtă trecere în revista a situației juridice:

Iuliu Maniu a lăsat prin ultimul său Testament din 1941 făcut la Braşov, întreaga sa avere Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică din Oradea. Curtea Supremă de Justiţie, prin decizia nr 40/12 octombrie 1998 a anulat efectele Sentinţei nr. 1988 din 11 noiembrie 1947 a Tribunalului Militar al regiunii a II-a Militară, Secţia I, prin care Iuliu Maniu a fost condamnat.

În 1994 Consiliu Local Pericei prin Hotărârea nr. 12, trecea în proprietatea privată a statului, o suprafaţă 44 470 mp, terenuri “neatribuite, rămase la dispoziţia comisiei locale” şi concesiona pe 99 de ani “Inspectoratului de stat teritorial pentru handicapaţi Sălaj”. Să nu fi cunoscut domnul Primar Boncidai Csaba situația și istoria imobilului? Nu cred, doar e primar din 1992…

În anul 2004, a fost emis Certificatul de Moştenitor în Bucureşti, prin acesta Episcopia Greco-Catolică din Oradea, devenea proprietara întregii averi lăsată de Iuliu Maniu. În 2008, Consiliul Judeţean Sălaj, prin Hotărârea nr. 59/19 mai 2008, Casa Memorială fiind în proprietatea Consiliului Judeaţean Sălaj, a dat-o în folosinţă pentru 50 de ani Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică din Oradea.

Casa nu a fost înscrisă niciodată la CF deoarece se afla în extravilanul localităţii însă avem date care fac referinţă la numărul topografic pe care se află. Terenul este înscris în CF 1696 – Bădăcin, cu nr top. 1278 – “Arabil în postata Ţarinei”, reprezentând vechea proprietate a dr. Iuliu Maniu, obţinută prin partaj, conform încheierii de carte funciară nr 3017 din anul 1930. În foaia de sarcini a CF nr. 1471 – Bădăcin, din care se transcrie nr. top. 1278, este menţionat dreptul de usufruct viager asupra acestui imobil, în favoarea Corneliei Maniu şi dreptul de locuinţă şi folosinţă în favoarea văduvei Elena dr. Popu, născută Maniu. Apoi prin încheierea nr. 743 din 31 august 1971 – CF 1696 – Bădăcin, în baza adresei nr. 6486 din 10.08.1971, emisă de Consiliu Popular Sălaj, acest imobil trece în proprietatea Statului Român, cu titlu de efect al legii, prin sechestru asigurator.

Prin Hotărârea nr. 33 din 30.07.2015, emisă de Consiliul local – Comuna Pericei, terenul trece în domeniul privat al Comunei Pericei. În 11.09.2015 s-a actualizat categoria de folosinţă a parcelelor şi apare clădirea înscrisă în CF dar “fără acte”.

La 07.06.2016 s-a încheiat Contractul de comodat prin care terenul de sub casă (0,55 ha) este dat în folosință gratuită pe 49 de ani, restul terenului (4 ha) rămânând în folosința Centrului pentru copii cu handicap sever Bădăcin.

După cum știți, în ultimii 15 ani, echipa de proiect condusă de preotul Cristian Borz nu a scăpat nicio ocazie ca să atragă atenţia asupra situaţiei grave în care se află Casa Memorială Iuliu Maniu. Au trecut așadar 15 ani de când administrațiile locale și centrale ignoră complet conacul. Nici măcar primăria Pericei nu a avut vreo propunere sau inițiativă. Mai mult, primăria a trecut proprietatea privată în domeniul statului și mai apoi a concesionat-o pe 99 de ani “Inspectoratului de stat teritorial pentru handicapaţi Sălaj”. Primarul comunei Pericei, domnul Boncidai Csaba afirma în luna martie într-un interviu că „nu fondurile sunt problema” – dânsul nu este convins de eficienţa unei astfel de alocări și că „dacă va fi cazul, banii (cei 20.000 de lei – n.a.) pot fi alocaţi foarte repede pentru lucrări. Dacă nu, pentru proiect.” Ce mai poate fi de zis?

În expunere faceți referire la procesul la care biserica a renunțat. S-a renunțat la acel proces deoarece organele de propagandă au recurs la cele mai josnice și subumane metode pentru a blama biserica, afirmând că aceasta urmărește să scoată afară toți copiii aflați în grija Centrului pentru copii cu handicap sever Bădăcin. Cu alte cuvinte, se foloseau de bieții copii pentru a-și atinge scopul. O minciună uriașă, biserica neavând niciodată intenția de a face acest lucru.

Casa unuia dintre cei mai prestigioși politicieni pe care i-a avut țara noastră, a ajuns la mila publicului larg. Dacă odioasa dictatură nu ar fi distrus în pușcăriile comuniste elitele românești și simbolurile democrației, testamentul marelui om politic Iuliu Maniu ar fi fost respectat și Casa Memorială nu ar fi ajuns niciodată în acest stadiu. Iar dacă administrația locală și centrală nu ar fi făcut tot posibilul pentru ca acest monument istoric să fie distrus, reabilitarea ar fi costat mai puțin.

După o viață de luptă în slujba neamului românesc, marele om politic Iuliu Maniu, făuritor al Unirii, merită un spaţiu muzeal la el acasă. Sper ca angajații instituțiilor publice sălăjene și Instituția Prefectului Sălaj să rămână colaboratori de încredere ai campaniei demarate de preotul Cristian Borz.

Aştept cu interes răspunsul Dumneavoastră privind participarea la o masă rotundă împreună cu preotul Cristian Borz, reprezentanții Instituţiei Prefectului Sălaj, reprezentanții Consiliului Județean Sălaj, reprezentanții Primăriei Pericei, reprezentanții Direcţiei Judeţeane pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Sălaj, cei ai Centrului pentru copii cu handicap sever Bădăcin și ONG-urie/asociațiile implicate în proiect.

Cu deosebită considerație,

Ing. Marius ANDREI

Demersurile continuă

Parohul Cristian Borz a depus recent un dosar la Institutul Național al Patrimoniului (INP) pentru a introduce proiectul de reabilitare al Casei Memoriale „Iuliu Maniu” în Programul Național de Restaurare:

La București am avut o discuție foarte constructivă cu domnul Ştefan Bâlici, directorul INP, și am văzut că cel puțin din partea dânsului există toată deschiderea și disponibilitatea de a ne ajuta, însă nu ne-a garantat nimic deoarece, mai întâi, trebuie să apară noile norme de aplicare, apoi va exista o comisie care va analiza importanța monumentului și starea în care se află. Vestea tristă este ca bugetul INP se va diminua. Totuși, în cazul în care proiectul nostru va fi eligibil, nu vor intra în calcul datoriile acumulate până acum, ci se vor achita lucrările care urmează să se execute. După ce în luna august vor apărea noile norme, dosarul nostru va fi analizat”

– Pr. Cristian Borz

Adaugă un comentariu

Adresa Dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *