Casa Memorială Iuliu Maniu are nevoie de ajutor

În februarie 2015 contribuiam pentru prima dată la proiectul demarat de preotul Cristian Borz, paroh al bisericii greco-catolice din Bădăcin. Întâmplarea face ca eu să fiu primul donator.

Am fost impresionat de situația în care se afla casa. La momentul respectiv casa memoriala Iuliu Maniu se putea prăbuși în orice clipă. Pereții erau afectați de infiltraţii, iar acoperişul era în totalitate degradat. Mi-am adus imediat aminte de pozele cu casa mamei mele, demolată în urmă cu mulți ani de regimul comunist. Același regim comunist care începuse distrugerea lentă a acestui simbol imediat după condamnarea lui Iuliu Maniu. Dacă pentru casa mamei mele nu am putut face nimic, aici lucrurile stăteau altfel.

După un an de la demararea campaniei, timp în care oameni inimoși au pus mână de la mână și au strâns aproximativ 100.000 de lei, muncitorii au reușit să consolideze fundația și aproape toţi pereţii casei. Cu toate acestea, problemele financiare continuă să pună presiune pe proiect. Banii strânşi din donaţii s-au terminat, iar statul nu a alocat niciun leu. Normal!

Din factura în valoare de 39.700 RON aferentă lunii februarie, echipa de proiect putea să plătească doar 32.600 RON, rămânând un rest de plată ce urma să fie adăugat la factura din luna martie. Reprezentanții firmei care au contractat lucrarea s-au arătat dispuși să lucreze și în luna martie, iar actuala datorie plus costurile viitoarelor lucrări să fie achitate eșalonat.

Dacă echipa de proiect ar fi hotărât ca lucrările să fie oprite până la plata datoriei, firma care a contractat lucrările ar fi fost nevoită să caute alte proiecte și să revină abia la toamnă. Înainte de a lua decizia de a continua lucrările (plătind eșalonat) au fost consultați și specialiștii implicați în proiect care au avertizat că anumite lucrări deja începute dar nefinalizate riscă să se deterioreze și să ajungă la stadiul inițial. Un dezastru!

Decizia de a continua lucrările nu a fost deloc ușoară, iar responsabilitatea nu este numai a echipei de proiect. Este datoria noastră să ne implicăm! Progresele făcute în ultimele 14 luni ne arată că împreună putem realiza ceea ce ne-am propus.

Apelez, aşadar, la bunăvoința voastră şi vă chem să salvăm împreună o bucată importantă de istorie!

Mai multe informații despre campania Salvați Casa Memorială Iuliu Maniu puteți găsi AICI.

Vă mulțumesc!

Conturile unde pot fi făcute donațiile

Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400
Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730
Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

– deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu-Silvaniei, jud. Sălaj – Cod SWIFT: RZBRROBU
Titularul contului: Parohia Greco-Catolică Badacin
Scopul: Donație pentru Casa Memorială Iuliu Maniu

Adaugă un comentariu

Adresa Dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *